miércoles, 11 de noviembre de 2015
Ruptura sense ruptura
viernes, 30 de octubre de 2015
El fracaso del asalto a los cielos
Pongo como ejemplo a Syriza, un proyecto que tardó más de 10 años en asaltar el cielo. Haciendo analogía con el tema de los asaltos, no se puede asaltar una plaza a pecho descubierto. Hay que planificar y construir las trincheras, y hay que pelear en ellas, por cada palmo de tierra, codo con codo. Sólo así tejeremos la confianza y las complicidades necesarias para asaltar los cielos. ¿Empezamos?
viernes, 16 de octubre de 2015
KEPLER y KIC-8462852
miércoles, 16 de septiembre de 2015
Xenofòbia i bous.
Cartell xenòfob i supremacista |
viernes, 4 de septiembre de 2015
Quina comarca volem?
Són molts temes que cal tractar, i portem massa temps patint la no política al nostre territori, ja es l’hora de que es parli de la nostra comarca, de les infraestructures i els serveis bàsics que necessitem, i del model energètic, econòmic i social que la nostra comarca necessita. Tractar el plebiscit en la campanya està molt bé, fins i tot és necessari, però és perfectament compatible amb tractar la política del nostre territori, i de donar resposta a la problemàtica local.
jueves, 3 de septiembre de 2015
Pujol i el nacionalisme català
Alguns diran que el nacionalisme es un invent de la dreta, però el nacionalisme es la voluntat d'un poble de ser governat per si mateix. El camí cap a l'autodeterminació es un procés progressista, perquè el dret a l'autodeterminació es el dret més bàsic, es el dret a decidir el teu propi futur, es el dret a construir una societat a la teva mida, en lloc d'intentar encaixar en una societat malalta, imposada per els poders fàctics i bassada en el consumisme i l'adoració al capital.
Es lògic que el poble català primer vulgui construir un estat propi, amb unes lleis pròpies, i amb un model de societat propi, perquè això ens permet rebel•lar-nos contra la nostra pròpia burgesia, amb certes garanties de que no tindrem a la resta de la burgesia de l'estat esperant com carronyaires per ocupar el lloc dels burgesos catalans. Aquesta hauria de ser la verdadera finalitat del procés: recuperar la nostra consciència de classe, empoderar el poble, i construir un nou estat més just, més sostenible i més democràtic, un estat que serveixi de model als nostres companys de classe de la resta de l'estat, i de la resta del mon, perquè ells puguin emprendre també el camí de l'autodeterminació, i construir el seu propi estat, basat en aquests mateixos principis, perquè la lluita de classe no te fronteres, i no te banderes, encara que alguns les facin servir per tapar els nostres ulls.
jueves, 13 de agosto de 2015
Apreciat Vicent Sanchís
domingo, 9 de agosto de 2015
Avui he descobert que no sóc independentista
Aquests dies m'he adonat que per ser independentista cal alguna cosa més. Cal que alguns escollits per un poder superior, determinin que ho ets o no ets. I tinc comprovat que, perquè aquests escollits t'ungeixin amb el do de l'independentisme, cal acceptar certs dogmes, i realitzar certs actes de fe. Per exemple, cal acceptar que el Parlament de Catalunya, amb 68 diputats, i sense referèndum previ, és sobirà per declarar la independència de Catalunya sense cap referèndum previ. També cal acceptar que en aquestes eleccions, no escollim diputats, sinó que votarem Sí o No. Evidentment, només aquests escollits, en possessió de la veritat absoluta, poden decidir que significa el Sí, o que significa el No. Si no acceptes aquests dogmes, ja no ets dels bons, ets un traïdor a la pàtria, el que aquí anomenem un botifler. Tant se val que vulguis treballar per aconseguir la llibertat del poble de Catalunya, la teva lluita no val, estàs contra el teu propi poble, i val més que t'aturis, i deixis construir el camí cap a la llibertat als veritables coneixedors de la fe.
Clar, això em dol. Jo que sóc un pobre federalista d'Esquerres, que creu que el federalisme a l'Estat Espanyol ja no és possible, i que l'únic camí que queda és el de la ruptura amb el règim, em sento rebutjat. Jo que he renunciat al somni d'una Espanya federal, amb pobles germans que es governen a si mateixos, i que mantenen una relació de fraternitat, d'igual a igual, entre ells, i amb la resta dels pobles d'Europa, em sento frustrat. Jo que he cregut que el millor revulsiu que pot tenir l'Estat Espanyol per reformar-se i modernitzar-se, és la independència de Catalunya, ara em sento confós. I això em dol.
Vaig apostar per la independència de Catalunya com un moviment d'esquerres, com un moviment transformador, apoderador de la ciutadania. Però ara això ja no val. Si no acceptes la independència perquè sí, no ets independentista. Si creus que el plebiscit del 27S és una eina per perpetuar la impunitat de les elits catalanes, ets un traïdor a la pàtria. Si qüestiones la gestió del Govern de CiU en matèria social, estàs carregat d'odi.
En definitiva, si no acceptes el dogma establert, ja estàs fora. Has d'acceptar la independència perquè sí, com un acte de fe. Resulta que la independència és miraculosa, i pot convertir els majors privatitzadors i estafadors de la història de la nostra terra en herois que ens portaran cap a Ítaca, com aquell qui transforma l'aigua en vi. La independència consisteix a oblidar l'acceptació del colonialisme durant 30 anys per determinades formes, en perdonar a aquell qui abraci el dogma. La independència consisteix a carregar amb insults i faltes de respecte a aquells que no abracin la fe, a aquells que no vulguin seguir el camí cap a Ítaca marcat pel nostre messies, que per cert, va molt per la dreta.
He arribat a la conclusió que això no m'agrada. L'independentisme oficialista i postulat pels escollits no és la meva ideologia, ja no sóc independentista. Així que, sí algun té un mot per descriure una persona que vol que Catalunya esculli el seu futur de forma pacífica, lliure i democràtica, i que a més creu que aquest futur ha de ser un nou estat social, radicalment democràtic, integrador, que tingui una relació de fraternitat i solidaritat amb la resta de pobles del món, si algun coneix un mot per descriure una persona que vol un nou estat per Catalunya, però que abans de construir-lo vol saber com serà aquest estat, que me'l digui, perquè jo, ja no sóc independentista, no m'identifico amb el sectarisme, ni amb la intolerància.
martes, 4 de agosto de 2015
Un plebiscit social
lunes, 20 de julio de 2015
Nacionalismos de izquierdas
Hay quien dice que no se puede ser nacionalista y de izquierdas. Bien, por poner un ejemplo:
"la victoria del proletariado sobre la burguesía es al mismo tiempo la victoria sobre las rivalidades nacionales que actualmente oponen a unos pueblos contra otros. La victoria del proletariado sobre la burguesía es al mismo tiempo la señal de la emancipación de todas las naciones oprimidas" Karl Marx.
Emancipación de las naciones oprimidas. Cuando el nacionalismo se postula como la voluntad de un pueblo de emanciparse, de gobernarse a si mismo, pero sin olvidar los lazos que nos unen con otros pueblos, estamos entendiendo el nacionalismo como un concepto de izquierdas.
Sin embargo, cuando entendemos el nacionalismo como la supremacía de una nación, como el ensalzamiento de sus virtudes, estamos entendiendo el nacionalismo como un concepto de derechas. Ese es el nacionalismo de banderas, el de los patriotas, el de la nación por encima de todo, sin importar el como.
El debate sobre la relación entre nacionalismo e izquerdas, es muy antiguo, así por ejemplo, en el consejo de Londres de 1896 de la Internacional Socialista se aprobó la siguiente resolución:
”El Congreso se pronuncia por el derecho absoluto de todas las naciones a disponer de sus destinos y expresa su simpatía por los obreros de todos los países que sufren actualmente el yugo del absolutismo militar o nacional. El congreso invita a los obreros de todos estos países a entrar en las filas de los obreros conscientes de todo el mundo, a fin de luchar junto con ellos por la supresión del capitalismo internacional y la realización de los objetivos perseguidos por la socialdemocracia.”
Como vemos, el nacionalismo tiene un fuerte componente revolucionario, y siempre ha sido una fuente de interés para la izquierda.
Siendo prácticos, en el caso que tenemos candente en la política actual, es decir la cuestión nacional catalana, debería de ser de especial interés para la izquierda tener un papel predominante en el movimiento de emancipación nacional, ya que, al tratarse de un movimiento de masas, la izquierda revolucionaria debería de canalizar este movimiento para conseguir, no sólo la emancipación de Catalunya como nación, sino el empoderamiento de las clases populares catalanas, siempre sin olvidar la lucha internacionalista, ni la solidaridad entre pueblos.
Este, como ya he dicho antes, no es un debate nuevo, por ejemplo, en un artículo publicado en el Leviatán n. 5 en septiembre de 1934, redactado por Andreu Nin podemos leer:
"el movimiento nacional de Cataluña, por su contenido y por la participación de las masas populares, es, en el momento actual, un factor revolucionario de primer orden, que contribuye poderosamente, con el movimiento obrero, a contener el avance victorioso de la reacción. De aquí se deduce claramente la actitud que ha de adoptar ante el mismo el proletariado revolucionario:
l.° Sostener activamente el movimiento de emancipación nacional de Cataluña, oponiéndose enérgicamente a toda tentativa de ataque por parte de la reacción.
2.° Defender el derecho indiscutible de Cataluña a disponer libremente de sus destinos, sin excluir el de separarse del estado español, si ésta es su voluntad.
3.° Considerar la proclamación de la República catalana como un acto de enorme trascendencia revolucionaria; y
4.° Enarbolar la bandera de la República catalana, con el fin de desplazar de la dirección del movimiento a la pequeña burguesía indecisa y claudicante, que prepara el terreno a la victoria de la contrarrevolución, y hacer de la Cataluña emancipada del yugo español el primer paso hacia la Unión de Repúblicas Socialistas de Iberia."
Ya en tiempos de la II República, era de especial interés para la izquierda canalizar el nacionalismo catalán para conseguir, no sólo el empoderamiento nacional, sino también el empoderamiento ciudadano, como una pieza más en la lucha global que nos tiene que llevar al empoderamiento de las clases populares en todas las naciones.
Por eso siempre insisto en que la independencia de Catalunya debe ser de izquierdas, ya que el nacionalismo burgués, el de las élites, el del 1%, no nos lleva a la verdadera independencia, sino al cambio de poder entre burgueses de diferentes naciones.
jueves, 9 de julio de 2015
Del mar a la muntanya
La calor aquests dies és horrible, i, quan arribes a aquest punt, i mires el mar, aquest et crida, et diu que tornis, que no t'allunyis. Però la muntanya també em crida, i, des d'aquí dalt, ho fa amb més força.
El camí entre vinyes és suau, si no fos per aquest sol implacable, que tot ho abrasa. El camí transcorre entre poble i poble: Bellveí, l'Arboç, Banyeres, Sant Jaume, Cornudella... enmig del camí, trobem alguna joia del patrimoni, des de les barraques de pedra seca, fins a l'Església de Santa Maria del Priorat.
Segons avenço, el terreny es va elevant de mica en mica, un cop arribat a la Carronya, aquesta elevació es fa més patent, fins que, el camí deixa enrere l'asfalt, i comença la pista. Sempre gaudeixo en aquest punt, perquè aquí, és on comença la muntanya.
Aquesta pista pedregosa ens portarà dins el Montmell, sempre podem escollir, endinsar-nos en un massís que té una màgia i un encant únics, o pujar, pujar i pujar, fins a gairebé tocar el cel. Avui, decideixo pujar.
Sempre dic que la muntanya ens fa creure que la podem vèncer, i la prova d'això, és que aquesta pista pedregosa que puja fins al cel, està coberta d'arbres. En un dia com avui s'agraeix, i més en una pista com aquesta. És una pista exigent, amb forts desnivells, i molt pedregosa. T'obliga a no mirar gaire endavant, a tenir cura d'esquivar les pedres, perquè un error aquí, posar el peu a terra, significa pujar la resta caminant, no hi ha espai per agafar embranzida.
Quan sembla que ja has tocat el cel, la muntanya ens torna a mostrar que és implacable, i els arbres ens deixen de donar ombra, i davant nostre apareix, la rampa de les rampes.
Aquesta és una visió imponent, perquè, al final de la rampa, el Castellot ens observa per recordar-nos que molts abans que nosaltres ja han fet aquest recorregut. Apretem el pas per salvar els obstacles, tot sabent que ben aviat, haurem de posar peu a terra, i continuar els pocs metres que ens falten caminant.
Sota aquest sol implacable és dur fer aquesta pujada. La llum del sol et cega, la suor cau a dojo, les cames et bullen, i els peus et cremen, la boca es resseca, i sembla que el cap ens hagi d'esclatar en qualsevol moment. Les cigarres canten, rabioses per la calor, i tota la muntanya fa olor de pi socarrimat.
Com sempre en aquesta pujada, arriba el moment de posar peu a terra. El camí no és practicable, o almenys no de pujada. Comencem a pujar bicicleta en mà, veient com l'antiga torre del castell ens observa.
Quan arribo a dalt, esgotat, acalorat i mort de set, és quan m'adono que l'esforç sempre val la pena, ja sigui quan el fas amb l'implacable fred de l'hivern, o amb l'abrasadora calor de l'estiu.
Des del Castellot podem veure Montserrat al fons, en tota la seva esplendor, i si fem la volta, tornem a veure el mar. Des d'aquesta alçada, amb el sol cremant-nos el cap, la crida del mar es fa cada cop més forta. Fem un tomb al voltant del castell, admirant un paisatge que et fa sentir com un ocell. Quan mires avall, tens la sensació que amb un petit impuls, podries arribar volant a qualsevol lloc... però, és un fet que no estem fets per volar.
La calor continua fent el seu efecte, i la veu del mar es va aixecant. Giro la vista i veig la immensitat blava del Mediterrani, una promesa de frescor, a més de 30 km de distància. És el moment de tornar, al cap i a la fi, de tornada, gairebé tot el camí és baixada, així que, com un riu que flueix, començo el meu inexorable camí de retorn cap al mar.
miércoles, 1 de julio de 2015
La República Independiente de Mi Blog
jueves, 25 de junio de 2015
Izquierdistas sonrientes
lunes, 22 de junio de 2015
Independència, o mercantilització de la societat.
Presentació de l'estudi que l'ANC va fer sobre l'impacte de la independència en el teixit empresarial català, a la seu de la UEP. UEP |
viernes, 19 de junio de 2015
LOGIS Penedès, un altre cop?
Paissatge prop de Banyeres del Penedès |
Vinyes a Sant Jaume dels Domenys |
jueves, 18 de junio de 2015
El que no hauria d’haver passat mai a Calafell
2 de juny de 2014 - a Calafell no tenim rei |